Rom – mye mer enn bare en enkelt type brennevin
Begrepet rom omfatter ikke bare en enkelt type brennevin, men dekker en rekke forskjellige typer destillerte drikker hvor fellesnevneren er at de alle er laget ved destillasjon av juice eller melasse fra sukkerrør.
Som for vin er det store forskjeller i hvordan rom produseres da dette gjøres i mange forskjellige land med hver sine tradisjoner og med stor grad av varierende definisjoner for hvordan produksjonen av akkurat deres rom skal foregå. Det finnes ingen felles internasjonale regler eller standarder for hvordan rom skal produseres, så smaken på rom kan variere i mye større grad enn hva man er vant til fra whisky/whiskey og spesielt cognac/armangac hvor reglene for både produksjon og lagring er svært strenge og detaljerte.
Guiden nedenfor vil gi en kortfattet innledning til omfanget av drikker som finnes innenfor kategorien rom. Ved ønske om ytterligere veiledning kan dere ta kontakt med vår Master Rummelier som er tilgjengelig for både kurs og rådgivning knyttet til bruken av rom i din virksomhet.
Forskjellige typer brennevin laget av sukkerrør
All rom lages ved destillering av et råstoff man i utgangspunktet får fra sukkerrør, men det er store forskjeller avhengig av hvilket råstoff som destilleres og hvilken prosess som brukes. Det er heller ikke alt som lages på denne måten som kalles rom, da mange områder foretrekker å bruke sin lokale og unike kategori på sine produkter. Dette er de vanligste variantene som finnes:
- Rom (Engelsk: Rum / Spansk: Ron) som spesifikk betegnelse omfatter de mest kjente typene sukkerrørsprit og lages ved destillering av mellasse som er et brent og karamellisert avfallsstoff etter sukkerproduksjon. Slik rom finnes i flere forskjellige stiler og varianter, hvor de vanligste stilene er basert på de tradisjonelle formene produsert i de engelske og spanske koloniene i og rundt Karibien, samt for hybrider og avledninger av disse. Mangelen på regelverk og standardisering gjør allikevel at det er store innbyrdes forskjeller, så en klassisk spansk rom fra Guyana kan nesten ikke sammenlignes med en funky rom fra Jamacia eller en britisk fra Barbados.
- Rhum Agricole er rom i fransk stil og lages ved destillering av juice fra ferske sukkerrør som gir et mye mer vegetalsk smakspreg på sluttresultatet. Rhum Agricole er i større grad standardisert etter fransk modell og man finner veletablerte standarder mange steder som på Guadalope, og til og med en offisiell fransk AOC (Appellation d’Origine Contrôlée) for rhum fra Martinique.
- Cachaça er et brasiliansk brennevin som i utgangspunktet produseres på ganske lik måte som fransk rhum agricole, men med tusenvis av destillerier i Brasil og ingen standardisering av produksjonen er smaksforskjellene vesentlig større. Dette er den mest produserte typen sukkerrørsbrennevin i verden.
- Clairin er et produkt fra Haiti som også ligner på rhum agricole men som på samme måte som Cachaça produseres clairin på tradisjonelt vis og uten reguleringer hos hundrevis av mikrodestillerier rundt omkring i hele landet.
- Charanda fra Michoacán-provinsen i Mexico er også et rhum agricole-lignende brennevin, men er underlagt et eget sett med reguleringer tilsvarende som for Tequila og Mezcal i tråd med mexicansk DOP – Denominación de Origen Protegida.
- Arrack er et tradisjonelt brennevin fra Sør og Sør-Øst Asia laget på sukkerrør, kokosblomst og ris eller frukt. Indonesisk Batavia Arrack er mest likt tradisjonell rom men har en mer funky smak av tilsatt fermentert ris, mens Ceylon Arrack fra Sri Lanka er et renere og mer Cognac-likt brennevin med mye florale smaksnoter.
- Tuzemák eller innlandsrom er et Tsjekkisk erstatningsprodukt for rom laget ved destillasjon av saft fra sukkerbeter.
Blank og brun rom – hva er forskjellen?
De fleste som er kjent med vodka og whisky antar at blank rom er ulagret og filtrert på samme måte som vodka, mens brun rom har blitt lagret på tønner i flere år og dermed fått farge på samme måte som whisky. Dette kunne nesten ikke være lengre fra sannheten, og i praksis må vi ty til mer enn bare to kategorier for å dele inn de forskjellige typene som finnes når det kommer til rom.
De fleste typene brennevin av sukkerrør som er nevnt over finnes normalt i både brune og blanke utgaver, og alle er vanligvis fatmodnet i et varierende antall år. Stort sett kan man si at modning på eikefat i minst 3 år er det vanlige for alle typer rom, altså britisk rum, spansk ron og fransk rhum, og dette gjelder både de brune og blanke utgavene! For de øvrige typene er det varierende hvilke prosesser som følges under fatmodningen, men kategoriene nedenfor er allikevel relevante.
- Mørk rom som er den vanligste typen brun rom modnes normalt på eikefat i rundt 3 år før den tappes på flaske, men fargen kommer allikevel ikke først og fremst fra fatlagringen men fra tilsatt sukkerkulør. Mørk rom har derfor ofte svært mørk farge men ikke nødvendigvis en tilhørende mørk smak utover alkohol og sødme. Normal mørk rom av de billigere typene er derfor best egnet til å mikse drinker hvor fargen er av betydning.
- Krydret rom som mange er vant til å blande med cola lages normalt med utgangspunkt i mørk rom som tilsettes krydder for å gi smak. Dette gjør at krydret rom er enda bedre egnet til drinker ettersom slik rom vil gi drinken et krydret smakspreg, men smaken er ofte for skarp til at det er godt å drikke slik rom ublandet.
- Blank rom lagres på samme måte som brun rom på eikefat i normalt rundt 3 år og får litt farge av dette, men kull-filtreres deretter for å fjerne fargen. Dette påvirker allikevel ikke smaken, så det kan altså være like mye eller mer smak i en god blank rom enn i en dårlig mørk rom. Det tilsettes ofte også raffinert sukker for mer sødme.
- Lagret rom eller det man kan kalle kvalitetsrom er rom som er modnet vesentlig lengre enn 3 år på eikefat. Disse er normalt modnet mellom 7 og 15 år og iblant så mye som 20 til 30 år på fat, enten sammenhengende på samme fat, på to eller flere forskjellige fat, eller på en serie av fat ved bruk av solera-systemet. Slik langvarig modning gir lagret rom et smaksbilde fra eikefatene som kan sammenlignes med whisky eller cognac, men på grunn av de store variasjonene i produksjonsprosessen vil slik rom allikevel ha en vesentlig større smaksbredde enn annet brennevin. I tillegg er det som nevnt få reguleringer for hvordan rom skal lages, så selv lagret rom kan også være tilsatt både sukkerkulør og ekstra sukker alt etter hva produsenten mener at blir best.
Som du kanskje forstår etter å ha lest dette er brennevinet rom et komplisert og variert produkt med store forskjeller og mange bruksområder. Dersom du ønsker mer informasjon eller rådgivning knyttet til bruken av rom i din virksomhet ta gjerne kontakt med vår Master Rummelier som er tilgjengelig for både kurs og rådgivning på forespørsel.
Om du har lyst å lære mer om rom på egenhånd kan du gjøre dette gjennom et av de mange kursene og sertifiseringene som finnes for rom og andre brennevin.